Fler vill övervaka sina barn07/11/11

 

Flera tusen föräldrar har börjat övervaka sina barn med hjälp av mobilen. Men övervakningen får också kritik för att riskera barns integritet. Intresset för positioneringstjänsterna har växt de senaste åren […]


Flera tusen föräldrar har börjat övervaka sina barn med hjälp av mobilen. Men övervakningen får också kritik för att riskera barns integritet.

Ha koll på barnen med mobilen - Helena Hassler med positioneringstjänsten Lociloci

Bild: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Intresset för positioneringstjänsterna har växt de senaste åren och flera företag erbjuder i dag spårning av barnets mobiltelefon. Stora mobiloperatörer som Telenor och Tre har positioneringstjänster i sina familjeabonnemang och företaget Lociloci marknadsför hårt möjligheten att ständigt se var nära och kära befinner sig.

– Intresset är klart störst hos barnfamiljer, säger Locilocis vd Fredric Gunnarson.

I en av Tres nya tjänster kan föräldrar sätta ett ”bevakningsområde” för sitt barn. Rör barnet sig utanför skickas ett larm-sms.

Men barnpsykologen Jenny Klefbom ifrågasätter syftet.

– Om det här är ett behov har man ingen bra relation till sitt barn. Det som skyddar barn är en bra föräldrarelation som bygger på tillit.

Den elektroniska övervakningen riskerar också att invagga den vuxne i en falsk trygghet.

– Det är ett simpelt system. Det enda du får veta är var barnet är. Hur tänker man då? Att sex bara sker i ett sovrum eller att knarkande bara sker på Plattan?

Källa: SVD, Metro, DN, GP


You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lämna kommentar/fråga