Gps-sändare som håller koll på barnen05/11/10

 

Det finns gott om elektroniska säkerhetsprodukter, från avståndsmätare för oroliga föräldrar till högljudda överfallslarm för den som känner sig otrygg. Nu dyker det upp alltfler lösningar som på något sätt […]


Det finns gott om elektroniska säkerhetsprodukter, från avståndsmätare för oroliga föräldrar till högljudda överfallslarm för den som känner sig otrygg. Nu dyker det upp alltfler lösningar som på något sätt utnyttjar gps-systemet för att ge bättre koll på var personen befinner sig.

Gps-västar

Färgglada säkerhetsvästar används av många av landets förskolor. Nu har flera kommuner investerat i västar med inbyggda Gps-sändare. Om barnen kommer för långt bort från gruppen under en utflykt så larmar det i den monitor som förskolläraren har med sig. Västarna kostar 1000 kronor styck och används i dag i flera kommuner i bland annat Gävleborg och Dalarna, skriver TT.

Företaget Villse Systems gps-lösning utvecklades ursprungligen för ryttare som skulle ut i naturen och rida och ville att deras vänner och anhöriga skulle ha koll på deras position om olyckan skulle vara framme.

Men systemet marknadsförs även till föräldrar med behov av att hålla koll på var barnen befinner sig.

Med hjälp av en Gps-sändare i barnets ficka kan föräldrarna enkelt logga in sig på Villse Systems hemsida och se exakt var barnet befinner sig – positionen uppdateras varje minut. Sändaren fungerar även som mobiltelefon, med två förprogrammerade nödnummer och kostar omkring 1500 kronor. Abonnemang på tjänsten kostar från 125 kronor i månaden.

Gps-armband

PFO One är ett överfallslarm med gps-positionering och mobil triangulering förklätt som designarmband.

Ett ryck i armbandet utlöser larmet och sms och e-post med information om position skickas till de vänner som angetts i förväg. Det går också att koppla armbandslarmet till säkerhetsföretaget G4S.

PFO One är utvecklat av svenska Boomslang Instruments och kostar 295 brittiska pund (cirka 3150 kronor) att köpa.

Gps-övervakningskit

Företaget Villse Systems gps-lösning utvecklades ursprungligen för ryttare som skulle ut i naturen och rida och ville att deras vänner och anhöriga skulle ha koll på deras position om olyckan skulle vara framme.Men systemet marknadsförs även till föräldrar med behov av att hålla koll på var barnen befinner sig.

Med hjälp av en Gps- sändare i barnets ficka kan föräldrarna enkelt logga in sig på Villse Systems hemsida och se exakt var barnet befinner sig – positionen upp dateras varje minut. Sändaren fungerar även som mobil telefon, med två förprogrammerade nödnummer och kostar omkring 1 500 kronor. Abonnemang på tjänsten kostar från 125 kronor i månaden.

Källa: E24, ADAM ERLANDSSON


Skicka din kommentar/fråga nedan.

Lämna kommentar/fråga