GPS-sändare som håller koll på ditt barn27/10/08

 

En ny liten manick gör det möjligt för föräldrar att övervaka sina barn dygnet runt med hjälp av GPS. Smart tycker många oroliga föräldrar – risk att tekniken missbrukas tycker […]


En ny liten manick gör det möjligt för föräldrar att övervaka sina barn dygnet runt med hjälp av GPS. Smart tycker många oroliga föräldrar – risk att tekniken missbrukas tycker andra.

Genom att utrusta barnet med en GPS-sändare, liten som en tändsticksask, har oroliga föräldrar nu möjlighet att veta exakt var deras barn befinner sig. GPS-sändaren är kopplad till ett personligt konto och genom att knappa in sig på en särskild hemsida eller i mobilen kan föräldrarna följa barnen på en karta.

I skidbacken

Henrik Jonsson, vd för förtaget iTrace som har tagit fram GPS:en, har fått många positiva reaktioner.

– Vi ser det som ett hjälpmedel för småbarnsföräldrar att ibland kunna hålla koll på sina små barn. Man kanske är ute i en nöjespark eller i skidbacken och då oroar sig lite för att de ska försvinna. Då kan man hålla koll på dem med den här lilla sändaren, säger Henrik Jonsson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Larmar

Med GPS:en kan man även skapa ett slags osynligt staket kring sitt barn. Genom att markera ett visst område på en karta kan man programmera apparaten att larma när barnet är utanför tillåtet område.

Risk för missbruk

Robert Hårdh vid Svenska Helsingforskommittén ser flera problem med GPS-övervakning. Dels tycker han att det kan vara kränkande mot barnens personliga integritet. Dessutom ser han en stor risk för att tekniken missbrukas.

– Det kan bli så att man inte använder den på sina barn utan för att förfölja sin sambo, fru eller man eller att man går till överdrift när det gäller att bevaka sina barn. Det kan handla om allt från hedersrelaterade omständigheter till barnuppfostringssammanhang, säger Robert Hårdh.

Stänga av

Kritiken avisas av Henrik Jonsson.

– Jag ser inte samma problem. Mycket tack vare att apparaten har en avstängningsknapp. Är man ett lite större barn och inte vill bli övervakad så stänger bara man av den.

Källa: Nyhetskanalen.se, Åsa Forsberg


You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lämna kommentar/fråga