Radiosändare håller koll på förskolebarnen14/10/10

 

Med en radiosändare på varje barn behöver varken föräldrar eller förskolepersonal vara oroliga att barnen ska försvinna. – Det är jätteskönt att veta att det larmar om någon går för […]


Med en radiosändare på varje barn behöver varken föräldrar eller förskolepersonal vara oroliga att barnen ska försvinna. – Det är jätteskönt att veta att det larmar om någon går för långt bort, säger barnskötaren Pernilla Rönnqvist.

18 barn och fyra personal är ute sex timmar varje dag med den mobila förskolan Humlan. I går var de vid Plättbacken.

– Barnen får lära sig att inte gå längre bort än att de ser en fröken, förklarar förskolläraren Ulrica Klyftell.

Men ändå har det funnits en oro att ett barn ska glömma reglerna och försvinna bort från gruppen. Tills förskolan fick personliga sändare till varje barn.

Sändarna placeras i en väst som sänder ut en radiosignal. Med hjälp av en monitor som mäter signalerna kan personalen nu hålla reda på att alla håller sig i närheten.

– Om någon är för långt borta piper det i dosan och står till exempel att ”Pelle är utanför gränsen”, säger Ulrica Klyftell.

Radiosändare som funkar som en GPS för barnen

Om ett barn kommer utanför gränsen piper det i den här monitorn. Foto: Mikael Hellsten

Gränsen bestämmer personalen själv och för Humlans del är den oftast 120 meter, men i mer tättbebyggda områden brukar man välja 60 meter.

– Men det har som tur är aldrig hänt att någon gått utanför gränsen, säger Pernilla Rönnqvist.Humlan har funnits i ett och ett halvt år. I cirka ett år har de haft de speciella västarna med fickor för sändare.

– Vi fick ansöka hos Momenta om att få dem, berättar Ulrica Klyftell.

Momenta AB är ett trafiksäkerhetsföretag som sponsras av rad företag. Momentas utbildningsansvariga betonar att västarna inte är försedda med gps.

– Nej, det här är ett trygghetssystem där västarna kommunicerar med monitorn och inga satelliter är inblandade, förklarar Sven-Erik Karlsson.

Finns det någon risk för att kroppen påverkas av radiosignalerna?

– Nej, sändningseffekten är bara tio milliwatt, vilket kan jämföras med tusen milliwatt hos en mobiltelefon.

Sedan 2008 har företaget delat ut cirka 200 sådana här trygghetssystem till lika många förskoleavdelningar. En monitor kostar 10 000 kronor och varje väst med sändare cirka 1000.

– Vi har inte gjort så stor affär av det här utan börjat i liten skala och delat ut system till de förskolor som själva visat intresse, säger Sven-Erik Karlsson.

Källa: DT.se


You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lämna kommentar/fråga