SVT rapporterar: Växande intresse för positioneringstjänster13/11/10

 

Familjen Larsson på Lidingö har gjort som många andra familjer i Sverige just nu. De har skaffat en positioneringstjänst. Nu kan mamma Agneta och pappa Magnus på sin datorskärm kan […]


Familjen Larsson på Lidingö har gjort som många andra familjer i Sverige just nu. De har skaffat en positioneringstjänst. Nu kan mamma Agneta och pappa Magnus på sin datorskärm kan se var döttrarna Emma och Karolina befinner sig. Tjänster som gör det möjligt att se var barnen är ökar starkt i Sverige just nu.

-Vid en viss ålder vill barnen ha mer frihet och göra saker på egen hand. Vi tyckte att det här kunde vara värt att prova. Jag ser det som en trygghet att kunna låta barnen få mer frihet men ändå kan man se var de är, säger Agneta Larsson.

Emma Larsson är 13 år och fick tidigare inte åka in till stan själv. Nu har hon och elvaåriga systern Karolina fått prova på det.

-Förut ringde mina föräldrar hela tiden för att kolla var jag är. Nu behöver de inte göra det längre, säger hon.

Tonårsföräldrar stor kundgrupp

Stora mobiloperatörer som Telenor och Tre erbjuder positioneringstjänster i sina familjeabonnemang. Företaget Lociloci har funnits i ett par år och erbjuder positionerinsgtjänster till bland annat bil-, hund-, och båtägare. Men den stora kundgruppen utgörs av tonårsföräldrar.

-Den här allmänna problemställningen: ”Var är din son en fredagkväll?” – den tror jag att alla känner igen, säger företagets vd Kajsa Lundfall.

-Just när det gäller familjer ser vi en enorm potential, säger Per Schelin på Tre.

Vissa övervakas mot sin vilja

Men det som ökar tryggheten för en person kan också bli en elektronisk fotboja för någon annan. I arbetet med familjer med hedersproblematik har Rädda Barnens psykologer stött på tonåringar som övervakas mot sin vilja.

-Tonåringar berättar för oss att de känner sig övervakade. Jag kan visst se fördelar, men man får inte begränsa friheten för sina barn, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen.

Så vad händer med integriteten när vi alltid kan bli sedda? Det har inträffat att personer som misstänkt sig vara spårade utan att dom givit sitt medgivande ringt till Lociloci och att farhågorna visat sig stämma. Sådana fall lämnas över till polisen.

Kajsa Lundfall tror att debatten om vad vi lämnar ut om oss själva snart kommer att ta ny fart.

-Man ska förstå som konsument att även position är en personuppgift och att man måste fundera på vem man vill lämna ut den till.

”Viktigt att diskutera målet”

Agneta Larsson menar att det är viktigt att familjen har diskuterat varför man använder en positioneringstjänst och vad som är målet.

-Man måste använda det på rätt sätt och respektera integriteten. Det får inte bli ett sätt att spionera på sina barn.

Källa: SVT


You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lämna kommentar/fråga