En dosa i västen håller koll på barnen19/06/10

 

VALBO I höst springer inte barnen bort lika lätt. På förskolan I ur och skur i Västbyggeby får de västar med ett spårsystem som talar om för personalen när barnen […]


VALBO I höst springer inte barnen bort lika lätt. På förskolan I ur och skur i Västbyggeby får de västar med ett spårsystem som talar om för personalen när barnen är på väg någon annanstans.
De ser ut som vanliga reflexvästar. Men på insidan av västen sitter en liten manick som håller koll på hur långt bort barnet befinner sig. Om barnet springer för långt piper det i en liten dosa som förskolepersonalen har hand om.

Inställbar dosa

Dosan går att ställa in på hur långt man vill låta barnen springa. Den har dessutom en lista på vilka barn man har med sig ut och kan tala om vilket av barnen som springer för långt.

– Än så länge har vi inte hunnit testa systemet, men det kommer med säkerhet att underlätta för oss, säger Agneta Forsberg, pedagog på I ur och skur.

Förskolepersonalen räknar barn mest hela tiden med jämna mellanrum när de är ute. Nu kommer de att kunna slappna av lite mer, om än inte helt och hållet.

– Man måste reagera på första varningen, säger Agneta Forsberg.

Utrymme för annat

Just på I ur och skur, där man är mycket ute i skog och mark, är det extra viktigt att barnen kan spåras, menar rektor Carl-Åke Nilsson. När personalen inte behöver ha samma ständiga koll på var barnen är någon stans blir det mer utrymme för annat.

– Det är en pedagogisk möjlighet, säger Carl-Åke Nilsson.

På I ur och skur kommer de att ha västarna från och med i höst och åtminstone ett år framåt på försök. De är sponsrade av Gävle kommun och en rad företag i trakten.

Billigare än GPS

Annars kostar systemet 10 000 kronor för ett års användning plus 1 000 kronor per år för varje barn. Tommy Boork, utbildningsansvarig på Momenta som levererar systemet, menar att det är mycket billigare än att sätta en gps-mottagare på varje barn. Skillnaden är att man får ett larm som talar om när avståndet till barnet är för långt, i stället för att veta barnets exakta position.
Pejla med antenn

Men om ett av barnen skulle försvinna går det att söka med en antenn som pejlar av var barnet är.

– Fast tanken är att man ska kunna få ett larm innan det blir ett tillbud, säger Tommy Boork.

Källa: Arbetarbladet.se


You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lämna kommentar/fråga